Kent Müzesi Tarihçesi

Binanın yapılış tarihi 1900’lü yılların başına rastlamaktadır. Uzunköprü’lü Postacı Ailesi’nin oğlu Mustafa Çakmaklı tarafından inşa ettirilmiş, eşi Sıdıka ve evlatları Enver, Mahmut ve Maide ile 1930’lara kadar burada yaşamış, taşınmaz 27.04.1939 tarihinde Maliye Hazinesi’ne satılmıştır.
Taşınmazın intifa (kullanım-yararlanım) hakkı Tekel (Reji) İdaresi’ne bırakılmıştır. Tekel depo, satım ve lojmanı olarak uzun yıllar hizmet vermiştir. Mülkiyeti, 12.07.1950 tarihinde T.C. Tekel İdaresi Genel Müdürlüğü’ne resmen geçmiştir.
Uzun yıllar Tekel İdaresinde görev yapan ve 1992 yılında müdürlük görevinden emekli olan Mümin Soydaner ve Soydaner Ailesi’nin konutu da olmuştur. Müdür Bey, eşi Aysel ve çocukları Ayşen, Mine ve Ümit ile yaklaşık 1989 yılına kadar Tekel Lojmanında yaşamışlardır.
Dünden bu güne bir çok anı ile yüklü bu şirin bina, Uzunköprü Belediyesi’nin Trakya Kalkınma Ajansı’ndan projesi karşılığı aldığı hibe ile 2013 yılında restore ettirilmiştir.
İçinde yaşayan anılar ve tüm Uzunköprü belleğini yüklenen Kent Müzesi olarak 16 aralık 2013 tarihinde kente kazandırılmıştır.
iki katlı olan Uzunköprü Kent Müzesi, altı odadan oluşmakta ve her iki katın koridorları da teşhir amaçlı kullanılmaktadır. Müzenin birinci katında yer alan üç odada tarihi paralar, tüfek ve kılıçlar, daktilo ve hesap makineleri, pikap ve radyolar, fotoğraf makinaları ve bakır kaplar sergilenmektedir.
Müzenin ikinci katındaki koridorda Çanakkale Savaşlarında Uzunköprü’nün önemini vurgulayan silikon asker heykeli bizi karşılarken, koridorun diğer ucundaki kahve köşesi ise sıcak bir atmosfer yaratmaktadır. “Gelin Odası” ve “Yaşam Odası” Uzunköprülü ailelerin günlük yaşamlarında kullandıkları dikiş makinası, ayna, bebek patiği, ibrik, bavul, kömür ütüsü gibi tarihi eşyaların sergilendiği odalardır. 1934 yılından beri hizmet veren ve Uzunköprü’nün tarihi lezzeti haline gelmiş meşhur Cazgır dondurmasının kurucusu olan Maksut Dondurmacı’nın da silikon heykeli üst katta sergilenmektedir.
Müzenin alt ve üst katının duvarlarında Uzunköprü tarihine dair bilgi panoları yer almaktadır. Müzeyi gezerken ziyaretçiye rehberlik niteliğinde olan bu panolar Uzunköprü’nün kuruluş hikayesinden, kentte bulunan tarihi cami, çeşme ve diğer tarihi yapıtlar, kent tarihinde yaşanan önemli olaylara ve Uzunköprü’de yaşamış kişilerin eski fotoğraflarına kadar muhtelif konuları kapsamaktadır.
Uzunköprü Kent Müzesi hemşerilerimizin yoğun ilgisi, ilçe ve köy okullarının ziyaretleri ve il dışından gelen yerli ve yabancı ziyaretçileriyle açılış tarihinden itibaren ilk altı ayda 12.000 ziyaretçi sayısına ulaşmış olup kapıları haftanın altı günü ziyarete açıktır.
Müze faaliyete geçmeden önce ve geçtikten sonra eser bağışlayan ;

ve halkımıza teşekkürü bir borç biliyoruz.

Adresimiz

Çalışma Saatleri

Rıza Efendi Mah. Eski Hükümet Cad. .

Uzunköprü EDİRNE 22200
Telefon: +90 284 513 11 08
E-mail: kentmuzesi@uzunkopru.bel.tr

Hafta içi : 09:00 - 12:00 13:00 - 17:00
Cumartesi : 10:00 - 12:00 13:00 - 16:00
Pazar : 12:00 - 17:00

Pazartesi günleri kapalıdır. Giriş ücretsizdir.